Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Στο σφυρί μινωικά αρχαία

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ένας αμύθητος ελληνικός θησαυρός-μεταξύ αυτών και μινωικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας- βγαίνουν στο ‘σφυρί’ στην Αγγλία από τον οίκο Christie’s. Η δημοπρασία των αντικειμένων πολλά από τα οποία προέρχονται από την περιοχή μας και τη χώρα μας θα γίνει στις 26 Απριλίου και ο γνωστός οίκος αναμένεται να κερδίσει εκατομμύρια ευρώ!

Τα περισσότερα από αυτά πάντως είναι προφανώς προιόντα αρχαιοκαπηλίας περασμένων ετών ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η κεντρική αρχαιολογική υπηρεσία...

Μάλιστα από τον οίκο προσδοκούν να προσελκύσουν κι Έλληνες επενδυτές που σε αυτές τις περιπτώσεις σπεύδουν.

Μινωικά αγγεία, η γνωστή θεά των όφεων, χρυσά στεφάνια, βραχιόλια και καταπληκτικά αγγεία με προέλευση όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και πολλά βυζαντινά χρυσά, σταυροί κ.ά πολύτιμα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου από τον οίκο που λέει μεν πως ήρθαν στην κατοχή του, αλλά μόνο για τον αρχικό…συλλέκτη!

Στη δημοπρασία ξεχωρίζει η μινωική θεά των όφεων, κρητικά αντικείμενα, αλλά κι ένα εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι! Το στεφάνι χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή (3ος - 2ος π. Χ. αιώνας) όπως και τα περισσότερα από τα άλλα κοσμήματα ενώ η τιμή αναφοράς είναι μεταξύ των 100.000 και 150.000 λιρών, ήτοι ως τις 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την περιγραφή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οίκου το στεφάνι έχει διάμετρο 21 εκατοστά και αποτελείται από τέσσερα μέρη ενώ τα φύλλα και οι καρποί μυρτιάς στερεώνονται σε πολύ λεπτά στελέχη. Ενδιαφέρον εξάλλου έχει το γεγονός ότι κάποιοι έχουν προσθέσει ένα κούμπωμα στα άκρα του.

Στην ίδια δημοπρασία εξάλλου βγαίνουν και τα αντικείμενα της ιδιωτικής Συλλογής Groppi, που αποτελείται κυρίως από αιγυπτιακές αρχαιότητες, πλην όμως υπάρχουν και ελληνικά όπως ο μελανόμορφος κορινθιακός κρατήρας (550.000 λίρες), μινωικά και μυκηναϊκά αντικείμενα κ. α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου