Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εσύ, Εγώ, Εμείς και το AIDS


Αναδημοσίευση από το http://marykoularthra.blogspot.com/

Το άγνωστο, το αύριο και το χθες σε μια μοναδική εξάρτηση με το τώρα καθορίζουν στιγμές, γεγονότα, περιπέτειες και ίσως μια ολόκληρη ζωή. Η απόφαση μιας στιγμής, ο παρορμητισμός, η αμέλεια, η άγνοια, το πάθος και πιο πολύ η υποτίμηση της πιθανότητας … είναι η αιτία να μη σταθείς τυχερή ή τυχερός, να «κολλήσεις» το AIDS.

Στα δευτερόλεπτα ή λεπτά που δε σκεφτόμαστε ότι ακροβατούμε, ο ιός χαράζει τη πορεία του. Προκαλούμε και προκαλούμαστε, αγαπούμε και αγαπιόμαστε, ως νέοι ερωτευόμαστε , κουβαλάμε το παρελθόν, ζούμε το παρόν και ρισκάρουμε το μέλλον. Ο φόβος κι ο ορθολογισμός αν κάνουν στην άκρη θέτουν το ρίσκο. Κι οι πρωταγωνιστές ξεχνούν ότι παίζουν με τη Ζωή και το θάνατο.

Ίσως έχουμε λίγο ξεχαστεί, ίσως έχουμε ατονήσει. Το AIDS δε μας ξέχασε όμως. Είναι εδώ κι αυξάνει τις επισκέψεις, τα κρούσματα, τα θύματα. Η επιστήμη είναι επίσης εδώ, έχει βελτιώσει τις θεραπευτικές μεθόδους, δεν έχει καταφέρει όμως να θεραπεύσει ή να κάνει πρόληψη με το εμβόλιο.

Η πρόληψη περνάει στη δική μας απόφαση, στη δική μας γνώση, στη δική μας ετοιμότητα, στη δική μας οργάνωση. Αφορά στο χθες για τη συγκρότηση χαρακτήρων με ισχυρή προσωπικότητα, στηρίζεται στο τώρα που αποφασίζει να μη θυσιάσει και να διαφυλάξει το αύριο.

Το αντίθετο μάλλον δηλώνει άγνοια, σωστότερα αγνόηση της αλήθειας αφού η πληροφόρηση είναι διαδεδομένη κι όλοι κατά βάθος ξέρουν καλά.

Ίσως να δηλώνει αδυναμία στο πάθος της στιγμής κι ανετοιμότητα για τη χρήση του προφυλακτικού που μπορεί να «σώσει». Η σημασία μιας γερής προσωπικότητας που αγαπά το σώμα, τη ψυχή και τη ζωή είναι μεγάλη αφού η εκτίμηση των πραγματικών αξιών θα θέσει τις προτεραιότητες και όσα αγαπούμε θα τα προφυλάξουμε.

Το AIDS βέβαια δε θέλει καταδίκη, ούτε όμως κι ευχολόγια. Είναι παρόν και ζούμε μαζί του. Ζούμε με κάθε οροθετικό που είναι δίπλα μας, συνάνθρωπο, συνάδελφο, φίλο, συνεργάτη, συγγενή. Ίσως και μεις να είμαστε οροθετικοί. Θα διασκεδάσουμε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, θα ζήσουμε μαζί και μαζί θα βάλουμε στόχους στην κοινωνική μας πορεία. Ο ιός στη καθημερινή επαφή είναι ακίνδυνος, στη παρέα, στη χειραψία, στην ανταλλαγή απόψεων, επιτρέπει να ονειρευόμαστε μαζί, δυσκολεύει όμως το όραμα, τις προοπτικές, τις εξελίξεις. Κάθε οροθετικός πρέπει να έχει την αποδοχή και όλοι να έχουμε την προσοχή στην εξέλιξη και τη μετάδοση του ιού.

Ο ιός δε μεταδίδεται με αγκαλιά, χειραψία, δάκρυα, ιδρώτα, φιλί ή συγκατοίκηση. Μεταδίδεται με χρήση μολυσμένων βελονών κι εργαλείων, χρήση μολυσμένου αίματος και σεξουαλική επαφή.

Σε ότι αφορά τις ιατρικές πράξεις εμπιστευόμαστε την υγεία μας στους ειδικούς, σε ότι αφορά όμως τη σεξουαλική επαφή εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στις δικές μας αποφάσεις, στις επιλογές των συντρόφων μας και στη χρήση του προφυλακτικού που εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

Μαίρη Κουλούρη

Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ειδικότητας Μαιευτικής ΠΕ 1811

1 σχόλιο:

  1. Αααχ το Aids. Δυστυχώς ναι, υπάρχει. Κάποιος γνωστός(21 ετών) μου την έχει αυτήν την αρρώστια και του έχει καταστρέψει τη ζωή. Στην εφηβεία ήταν με μία κοπέλα, την είχε ερωτευτεί παράφορα, μπορούσε να κάνει τα πάντα για εκείνη, ήθελε να κάνει τα πάντα για εκείνη.. Δυστυχώς για εκείνον εκείνη δεν ένιωθε τίποτα, το μόνο που ήθελε ήταν να εκδικηθεί τον άντρα τον οποίον την είχε κολλήσει αυτήν την ασθένεια. Έτσι κι έκανε. Είχε βάλει σκοπό της ζωής της να κοιμηθεί με όσα περισσότερα αρσενικά μπορούσε για να κάνει αυτό το φύλο να πληρώσει για την κατάληξη της. Όταν λοιπόν κοιμήθηκε με τον γνωστό μου, για εκείνον ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του, τον παράτησε ανακοινώνοντάς του ότι πλέον ήταν φορέας αυτής της ασθένειας. Τώρα ο Τόλης, είναι ένα παιδί που βρίσκεται στο τελευταίο έτος του Πανεπιστημίου. Δε θέλει να είναι με καμία κοπέλα για αυτό και δεν έχει φίλους, είναι απομονωμένος από τους πάντες. Εμείς γνωριστήκαμε πέρυσι την άνοιξη, πλέον δε μιλάμε γιατί ένιωσε ότι ίσως να μου κάνει κακό. Ήταν από τους καλύτερούς μου φίλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή