Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

21 Mαρτίου: καλημέρα στην άνοιξη- καλημέρα στην ποίηση / bonjour au printemps- bonjour à la poésie


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Σύντομο ιστορικό: Η ΕταιρείαΣυγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό τηςτην 21η Μαρτίου· ημέρα της εαρινής ισημερίας-αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της ΕταιρείαςΣυγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό. Την εκτέλεσητης απόφασης ανέλαβε να υλοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το οποίο από τότεσυμμετέχει κάθε χρόνο στον εορτασμό.
Το 3ο Γυμνάσιο σ’ αυτή τη γιορτή της άνοιξης και της ποίησηςσυμμετέχει με μια αναφορά στο μεγάλο νεοέλληνα ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, τονοποίο η χώρα μας έχει ορίσει ως τιμώμενο πρόσωπο για τη χρονιά που διανύουμε.
Για το σκοπό αυτό σας προσκαλούμενα δείτε και να διαβάσετε ποιήματα τουΝικηφόρου Βρεττάκου, που αντέγραψαν και απέδωσαν με τον προσωπικό τους χαρακτήρα , μαθητές μας. Τα ποιήματα έχουν αναρτηθεί σε πίνακεςστο ισόγειο του σχολείου.
Μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετεειδικό αφιέρωμα στον ίδιο ποιητή, σήμερα στις έξι το απόγευμα, από το κανάλιΕΤ1. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Η δε πόλις ελάλησεν» με τίτλο«Μάνη- Νικηφόρος Βρεττάκος».

Aujourd'hui 21 mars, jour universel de la poésie; nos élèves ont creé des tableaux inspirés par les poèmes de Nikiforos Vrettakos, le poète honoré de l' annee 2012, en Grèce.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου